Päiväajelu Viljandin kautta Allikukiven Viinitalolle

Jos olet Pärnussa ja haluat tehdä muutaman tunnin päiväreissun niin tässä on oiva reitti siihen. 

Ensin ajelimme Pärnun keskustasta Saugalle ja kiersimme pienempää mutkatietä 210 isommalle tielle nro 5. Vitos-tieltä Vändran kohdalta käännyimme Viljandin suuntaan hieman pienemmälle tielle nro 57, jota ajoimme Suur-Jaanin kautta suoraan Viljandiin. Kaikki tiet olivat varsin hyvässä kunnossa ja perinteinen maalaismaisema seurasi meitä koko matkan ajan. 

Viljandissa on paljon nähtävää, mm. upeat linnanrauniot sekä vanha kaupunki kauniine puutaloineen. Viljandissa pitäisi ehdottomasti viettää pidempi aika, mutta ehkä ensi kerralla. Kaupungissa on kivoja kahviloita, baareja, kaunis uimaranta ja onhan se Porvoon ystävyyskaupunki.

Hyviä ruokapaikkojakin on muutamia, mutta meidän erityinen suosikkimme on Fellin, joka on saksalaisten antama nimi Viljandille ilmeisesti jo 1200-luvulla. https://kohvikfellin.ee. Fellin on tarjoillut meille joka kerta hyvää ruokaa ja ystävällistä palvelua, niin myös tänään. Minä söin Fellinen Bors-keiton ja seuralainen talon leivän lampaalla. 

Fellinin vieressä on virolaisen rouvan omistaja jäätelöbaari Paulina, jossa on ehdottomasti käytävä myös. Omistaja Silvia on käynyt opiskelemassa jäätelön tekoa Italiassa asti, ja sen kyllä maistaa. Tänään testatut Omena sekä Tyrni olivat aivan huippuluokkaa. https://www.facebook.com/Paulina-käsitööjäätis-1982398658484824/

Jätskien jälkeen matka jatkui kohti Allikukiven viinitaloa, jossa oli tänään raparperipäivä ja pääsi tutustumaan raparperiviinien valmistukseen. Allikukiveen ajoimme tietä nro 92, joka on paikoitelleen mukavan mutkainen ja tie ylittää muutamia todella upeita jokia koskineen. 

Emme olleet käyneet viinitalolla aiemmin ja paikka oli todella positiivinen yllätys. Tila on vanha koulu, jonka perhe on ostanut muutamia vuosia sitten ja perustanut tähän marjaviinitilan. Perhe on opiskellut marjaviinien tekoa mm. Suomessa, ja ovat hyvin ylpeitä talon tuotteista. Meillä ei tällä kertaa ollut mahdollisuutta osallistua tastingiin, mutta talolla on verkkokauppa, josta voi sekä viinit, että nyt uutena tulleet liköörit, tilata kotiin testattavaksi.

Tilalla on myös majoitusta, eikä mitä tahansa majoitusta, vaan glamour-tason telttailua eli Glampingia. Itse ihastuin glampingiin jo Pärnussa, lue juttu täältä, ja Allikkukiveen olisi ehdottoman mukava päästä myös yöpymään. Teltat ovat hieman pihapiiristä sivussa, heti telttojen vieressä on ihastuttava maija mehiläis-mökki, jossa suihkut ja wc:t. Alue oli vielä hieman keskeneräinen, mutta nyt jo näki, että tästä tulee hyvä. Yöpymisen hintaan kuuluu, ainakin tänä vuonna, upean teltan ja liinavaatteiden lisäksi, tilan esittely sekä aamiainen, erikseen on mahdollista tilata myös illallinen sekä viinitasting tilan tuotteista.  https://www.allikukivi.ee

Kahvittelun jälkeen suuntasimme kotia kohti mutkan kautta. Kutostieltä käännyimme tiellä nro 330 Häädemeesten suuntaan, joka osoittautui hauskaksi mutta pomppuisaksi mutkapätkäksi. Häädemeestessä ajoimme vielä hetken matkaa vanhaa Riian tietä kohti Pärnua ja lopulta puikahdimme rekkojen sekaan nelostielle ja päryttelimme kotiin. 

Reissu oli kaikin puolin hauska ja onnistunut. Tiet paikoitellen mutkaisia, paikoitellen pomppuisia, maisema kauniin kesäistä maalaismaisemaa keltaisine rypsipeltoineen ja lehmänpaskoineen 😀 

Ensi viikolla taas uusin kujein matkaan, tuuhan mukaan!