Tiet Virossa ja tien päällä

Tiestö on Virossa yleisesti suhteellisen hyvässä kunnossa. Isommat yksi- ja kaksinumeroiset tiet ovat pääsääntöisesti suoria ja kunnolla asfaltoitua, pienemmillä teillä voi helposti kohdata soraa, hiekkaa, pikeä, kuoppia ja routavaurioita. Joten jos et tykkää offroadista tai pyöräsi ei siihen sovellu niin kannattaa pysyä suuremmilla teillä. Taajamissa taas tilanne on aivan toinen ja jopa Tallinnan keskustassa voi olla suuria reikiä, kuoppia, soraa, hiekkaa, autonrenkaita, roskia ja muuta mukavaa, joten nopeusrajoituksia kannattaa noudattaa ja katsoa minkä päälle tai päältä ajelee.

Mutkateitä on Virosta vähemmän löytää, eikä myöskään suuria mäkiä ole juuri missään. Muutamia kivoja ajopätkiä kyllä löytyy esim. ajettaessa Tallinnasta Laulasmaalle tai Viljandista Otepäälle, ja näihin blogiteksteihin on pyritty aina joku kiva pätkä valitsemaan.  Arkena jos ajelee niin myös liikenne on suhteellisen vähäistä poislukien valtaväylät 1, 2 ja 4, joilla rekkaliikenne on huimaa.

Parhaiten Viroon tutustuukin kun valitsee hieman pienemmän tien.  Vaikka matkaa tulee muutama kymmenen kilometriä extraa, ovat kaupunkien etäisyydet Virossa niin pienet, että päivämatkat eivät missään tapauksessa ainakaan pääse venymään.

Tietöitä on kesällä runsaasti, kuten Suomessakin, ja yritämme päivittää näille sivuille ajankohtaisia tietoja niistä. Ja englanniksi lisäinformaatiota löytyy mm. täältä https://tarktee.mnt.ee/#/en

BENSAA TANKKIIN

Tienvarsilla on huoltoasemia kohtuullisen tiheään, tai ainakin jos on kyse harrikasta, jolla ajelee sen 250-300 kilsaa tankillisella, niin harvoin on tarvinnut työntöhommiin ryhtyä. Lähes kaikki asemat kuuluvat johonkin ketjuun, joten niissä on myös turvallista tankata. Nimet kuten Circkle K, Neste ja Alexela vilahtavat suht tiuhaan tahtiin niin Virossa kuin Latviankin puolella. Mutta jos poikkeat niille kuuluisille pikkuteille niin tee se tankki täytenä, koska teiden varsilta ei välttämättä huoltoasemaa enää löydykään. Jos hätä tulee käteen niin parasta on poiketa seuraavaan kylään, joka kohdalle sattuu. Hyvällä tuurilla sen keskustassa on vielä pieni paikallisvetoinen huoltoasema.

POLTTOAINETTA OMAAN KONEESEEN

Kun nälkä yllättää, on hyvä alkaa katsellaan kylttejä missä lukee Kohvik, Kõrts, Restaurant, Grill, Šaslik, koska tämä tarkoittaa normaalisti hyvää ruokaa ja usein hyvin edullista ruokaa. Nämä ovat niitä paikkoja, missä paikalliset syövät. Meidän ehdottomia suosikkeja ovat Narvan ja Tarton tiellä sijaitsevat Sämmi Grillit sekä Narvan tiellä oleva Viitna Kõrts. Pärnuun menevällä nelostiellä ei oikein meille mieluisia ruokapaikkoja ole, joten ajelemme usein suoraan Pärnuun ja syömme mielestämme Viron parhaassa gruusialaisessa ravintolassa Kolhethissa, https://www.facebook.com/kolhethi/. Pääsääntöisesti kuitenkin joka paikasta saa säädyllistä ruokaa ja sopuhinnalla.

Ja jos uni yllättää matkalla niin Viro on täynnä erilaisia puhkekyliä, eli lomakyliä, jotka vastaavat Suomen camping-alueita. Puhkekylissä on teltta- ja mökkimajoitusta, usein oma pieni kahvila, ravintola tai kauppa sekä erilaisia aktiviteettejä. Joten jos perinteinen hotelliyö ei maita niin silmät auki, kohta näkyy seuraava puhkekylän kyltti. Visit Estonian sivuilta voi mysö tutkia vaihtoehtoa etukäteen. https://www.visitestonia.com/fi/haku?newsearch=newsearch&q=&random_seed=675752&oldcategory=accommodation&category=accommodation&oldregion=all&region=all&resultscount=20&sortby=&dir=&lat=&lng=&type%5B%5D=yldine_majutus_puhk&selected_pager=1&total_results=1206&ajaxReq=false

NOPEUSRAJOITUKSET

Ja vielä pari sanoo rajoituksista. Virossa taajamissa ajetaan pääasiassa 40-50 kilometriä tunnissa ja maantiellä 90 kilometriä tunnissa. Kameroita on tiuhaan, varsinkin taajamiin tultaessa ja kaikilla pääteillä. Motoristin onneksi tällä hetkellä pääteillä on vain pari myös takaapäin kuvaamaa kameraa, joten huolettomasti voi siinä mielessä ajaa, mutta… silmät myös selkään kun tulette taajamiin. Paikalliset autoilijat tietävät hyvin kameroiden sijainnit, joten älä anna ajatusten vaeltaa kun tulet taajamaan.  Varmuudella edessä oleva autoilija vetää liinat kiinni juuri siinä viiden kympin kyltin kohdalla ja sitten etsitään pakopaikkaa ja lukkojarrutellaan. Muuten liikenne on kohtuullisen sujuvaa, tilaa annetaan ohittavalle moottoripyörälle ja harvemmin kukaan tulee sivutieltä eteen. Perustarkkuudella täällä pärjää hyvin.

Latvian ja Liettuan puolella on taas hieman leveämmät tiet ja ohittaminen tehdään erittäin helpoksi. Paikallinen tapa kun on, että jos nopeampi tulee takaa niin edellä ajava ajaa tien piennarta, ja ohittamaan mahtuu vaikka vastaan tulisin toinen auto, koska sekin väistää pientareelle. Hieman lisää rohkeutta tämä vaatii suomalaiselta, koska siihen ei olla meilläpäin totuttu, mutta kun siihen tottuu niin matka etenee ihan toisella tavalla. Rohkeasti siis vaan ohitushommiin kun kaveri edessä siirtyy pientareen puolelle. Samoin muista itse, että jos olet se hitaampi osapuoli niin moottoripyöränkin paikka on siellä reunaviivan tuntumassa.

TASORISTEYKSET

Ja vielä yks tärkeä asia Viron liikenteestä. Virossa, varsinkin pienemmillä teillä kuten 15 ja 13, on todella paljon tasoristeyksiä ja lähellekään niissä kaikissa ei ole puomeja. Joten tarkkuutta kun näkyy alla oleva merkki, juna voi olla lähempänä kuin arvaatkaan.

   

Turvallisia kilometrejä kanssasiskot ja -veljet!