Tartto lasten kanssa: Hansa Hotell & Ahhaa Tiedekeskus

Tartto on monella tapaa viihtyisä ja mukava kaupunki. Se tarjoaa kaikki kaupunkielämän mukavuudet, mutta on harvoin erityisen ruuhkautunut. Kauniina kesäpäivinä monikin paikallinen matkustaa juuri nauttimaan Tartton monipuolisesta ravintola- ja aktiviteettitarjonnasta, mutta tilaa on ainakin meille riittänyt tähän mennessä joka kerta.

Tällä kertaa testissä oli Hansa Hotell, joka on vanhasta hevostallista restauroitu hotelli, ravintola ja tapahtuma-alue. Hotelli ei sijaitse aivan ytimessä, mutta on noin kilometrin matkan päässä keskustasta. Olimme tällä kertaa reissussa lasten kanssa, joten meillä oli todella haastavaa löytää viikonlopuksi sopivaa hotellia – muissa hotelleissa myytiin meille ei-oota ja joutui maksamaan perhehuoneista jäätävän kovia hintoja. Näin päätimmekin kokeilla juuri Hansaa – saimme sieltä loistavan palvelun puhelimitse ja huoneen varaaminen oli helppoa. Saimme hyvät ohjeet perhehuoneen varausta varten.

Varaamamme huone oli nimeltään “Apartement” ja se toimi tarkoitukseemme loistavasti. Kahdella aikuiselle ja kahdelle 9-vuotiaalle lapselle huone sopi hyvin. Tilaa oli riittävästi ja kirsikkana kakun päällä oli oma sisäänkäynti pihan kautta. Sisäänkäynnin edessä oli myös oma pieni terassi. Valitettavasti sää ei juurikaan suosinut meitä, joten emme päässeet nauttimaan terassista ja pihasta, mutta se oli kaunis katsottava.

Testasimme myös hotellin ravintolan, joka toimi myös aamiaisella hyvin. Ravintolasta sai todella perinteistä ravintolaruokaa siinä mielessä, että menu oli laaja ja ainesosat hyvinkin simppeleitä. Löytyi sekä snitseliä, että kanttarellipastaa. Ei mitään turhaa krumeluuria tai hienostelua, vaan yksinkertaista ja oikein maukasta ruokaa. Voisin vierailla ravintolassa muutenkin niin, ettei hotellissa välttämättä yövy.

Hotellilla oli oma parkkipaikka, mutta se oli melko täynnä saapuessamme. Kannattaakin saapua ajoissa, että saa varmasti paikan pihalta.

Tartto valikoitui kohteeksi muun muassa siksi, että siellä järjestettiin Tartu Superenduro 2021. Kannattaakin pitää silmät ja korvat auki, mikäli endurokisat kiinnostavat – kisoja järjestetään ympäri Viroa eri sijainneissa.

Seuraavaksi oli vuorossa Ahhaa Tiedekeskus. Ainakin ajatuksissa Heurekaan verrattava tiedekeskus tarjosi mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa koko perheelle. En välttämättä lähtisi tänne ilman lapsia, ellei juuri erityisesti kiinnostu tekniikasta ja lääketieteestä. Itse vietin suurimman osan ajasta nimittäin juuri lääketieteen “museon” puolella, jossa sai nähdä erilaisia ruumiinosia, sekä tutustua millaisia ne ovat terveinä ja millaisina ne näkyvät jonkun tietyn sairauden muokkaamana.

Jos sattuu siis lähtemään reissuun lasten kanssa, niin Ahhaalle 5/5, pelkästään aikuisille ajateltuna menee lähemmäs 3/5. Ei siis missään nimessä huono, mutta kyllä täällä selkeästi mentiin lapset edellä – se on täysin ok, enkä kritisoi lainkaan. Kunhan huomioin, että hauskempaa on porukassa 🙂

Muuten Tartto on todella viihtyisä kaupunki. Sen läpi kulkee joki ja se tarjoaa Tallinnan kaltaisen vanhan kaupungin. Vanhasta kaupungista löytyy ravintoloita, pieniä myymälöitä ja paljon nähtävää. Huomasimmekin nopeasti, että olimme varanneet reissuun aivan liian vähän aikaa. Emme olleet ajatelleet, että löytäisimme vahingossa niin monta kohdetta, kuten esimerkiksi taidenäyttelyn, vahingossa.

Meiltä oli aikaisemmalta reissulta jäänyt melko heikko ravintolakokemus, joten pyrimme nyt hakemaan jotain täysin uutta. Päätimme kokeilla Meat Market-nimistä ravintolaa. Kyseinen ravintola sijaitsee Tartton keskustassa ja tätä artikkelia kirjoittaessa huomasinkin, ettei sieltä tullut otettua juuri yhtään ruokakuvaa.

Ravintola oli siisti, tyylikäs ja melko moderni, mikä antoi luottavaisen mielen alkuun. Ruoka olikin hyvää. En voi sanoa, että olisi ollut mitään mieltä mullistavaa tai jollain tavalla kovin erikoista, mutta tarjoilu pelasi, ainesosat tuntuivat olevan tuoreita ja ruoka maistui. Hintaluokaltaan ei myöskään mitenkään erityisen kallis. Jos vatsa kaipaakin pihviä, niin Meat Marketistä löytää melko hyvän sellaisen.

Suosittelen lukemaan myös edellisen Tartto-matkamme kokemuksia: