Kuressaaren ravintolat testissä, Saaremaan ravintolaviikko

Meillä oli mahdollisuus osallistua vuonna 2021 syyskuussa Saaremaa Food Festivaliin ja ravintolaviikkoon. Tällä reissulla meille tuli tutuksi Kuressaaren ravintolat ja yksi ihastuttava Muhulainen Talu. Ravintolaviikko järjestetään useassa Viron kaupungissa eri aikoihin pitkin vuotta. Ravintolaviikon erikoisuus on, että ravintola tarjoaa yhden tietyn menun kiinteällä hinnalla. Menun hinta Kuressaaren ravintoloissa oli pidetty varsin kohtuullisena, suurin osa tarjosi menun noin 20 euron hintaan ja viinipaketti tähän päälle noin 15-20 euroa. Tänä vuonna Kuressaaren ravintolat osallistuivat 15:n ravintolan voimin tapahtumaan, ja me valikoimme paikat puhtaasti menun houkuttelevuuden perusteella. Mutkaisen ajoreittimme Kuressaareen löydät tästä jutusta.

Kaikissa ravintoloissa saimme erinomaista ruokaa ja palvelua, joten jos pohdit minne mennä syömään, näistä jokaisesta on meillä vain hyvää sanottavaa. Itse festivaaliin ja ravintolaviikkoon voit tutustua tapahtuman verkkosivuilla. Sivuilla myös paljon kuvia vuoden 2021 tapahtumasta. https://saaremaatoidufestival.ee/en/food-festival/. Festivaali järjestetään vuosittain, joten ensi vuodelle ehdit hyvin mukaan.

WOW Kohvik

WOW -keskus sijaitsee vähän keskustan ulkopuolella. Keskuksessa toimii ruokakauppa, lasten temppupuisto sekä ravintola. Ravintola miljöö ei ole kaikkein viihtyisin, mutta ruoka oli todella hyvää. Naudan ulkofilettä pääruokana ja todella kaunis ja maistuva jälkiruoka sen päälle. Palvelu on oli ystävällistä ja nopeaa. Varsinkin lasten kanssa tämä on varmasti kiva paikka, mutta voisin hyvin itsekin tulla tänne uudelleen lounaalle. WOW-kahvilaan ja itse WOW-keskukseen voit tutustua täällä.

Arensburg hotellin ravintola

Arensburgin miljöö on ihastuttava, ulkoterassi todella viihtyisä ja palvelu ollut ennenkin erinomaista. Yövyimme edellisenä kesänä täällä, ja silloin ravintola jäi testaamatta. Nyt tulimme illalliselle, ja se oli todella hyvä. Alkuruokana kermainen kasvissosekeitto, pääruokana taidolla maustettua lampaan jauhelihaa ja kauniina jälkiruokana talon tapaan kääretorttua omenakiisselissä. https://arensburg.ee/en/arensburg-restaurants/

Avella tordikohvik

Avella on erikoistunut kakkuihin ja muihin herkkuihin. Avellan julkisivu ei välttämättä innosta kävelemään sisään, mutta suosittelen rohkeasti avaamaan oven koska sisältä paikka on todella viihtyisä. Avellasta saa myös aamupalaa ja lounasta. Aamupalalla kävimme viimeisenä aamuna ennen kotiinlähtöä. Tarjolla oli puuroa sekä englantilaista aamiaista Avellan tapaan. Pidimme molemmista. Avellan ravintolaviikon lounas oli hyvin paistettua lohta Rautsi talon perunoilla, jälkiruokana aivan huikea taidonnäyte, vadelma-valkosuklaamousseleivos. Avellan muihin luomuksiin voit tutustua heidän Facebook-sivullaan.

Hafen

Illallisen nautimme Jahtiklubilla merenrannassa ravintola Hafenissa. Hafen oli meille tuttu edelliseltä vierailulta ja jätti silloin lähtemättömän vaikutuksen ja niin teki myös ravintolaviikko. Alkuruokana siika-carpacciota, pääruokana erinomaista naudan ulkofilettä ja jälkiruokana paistettuja luumuja ja talon jäätelö. Täällä oli meille tarjolla myös sommelierin valitsema viinipaketti, jonka viinit sopivat menun kanssa kuin nenä päähän. https://www.hafen.ee

Gospa, Georg Ots hotellin ravintola

Gospa oli ehkä tämän reissun hienoin ravintola, ja se sijaitsee ihan Hafenin vieressä merenrannassa. Hotellien ravintolat usein kauhistuttava minua, mutta Gospa on huippu! Todella kiva henkilökunta, hyvin tehty ruokalista, ja vaikka hintataso on yleisesti hieman kalliimpi niin laatu on sen mukainen. Lounaaksi saimme paistettuja ahvenia ja talon kolmea erilaista itse tehtyä leipää, jälkiruokana uuniomenaa ja omenalla maustettua jäätelöä. Koko setti oli aivan taivaallinen. Georg Ots hotelliin ja Gospa-ravintolaan voit tutusta tämän linkin kautta.

Grand Rose

Grand Rose sijaitsee Grand Rose Spa hotellin kellarikerroksessa. Paikka minne en missään tapauksessa normaalisti eksyisi, mutta nyt kannatti. Nautimme pääkokki German Macharashvillin suunnitteleman menun, ruuan kruunasi erinomaisen palvelu ja kaunis miljöö. Alkuruokana meille tarjoiltiin tartaria, pääruokana kauniisti savustettua lohta ja Saaremaan perunoita, joita paikalliset kutsuvat nimellä runnakad. Nämä ovat pieniä kuorineen syötäviä hieman makeita pottuja. Jälkiruokana suklaaunelma. Menu oli erinomainen, sommelierin suunnittelema viinipaketti sopi täydellisesti ruokiin. Tämä oli kaikin puolin hieno lopetus tälle ravintolaviikolle meidän osaltamme. Grand Rose hotellin ja ravintolan löydät tämän linkin takaa.

MUHU ja Tõnise talu

Koska aikataulumme oli varsin väljä niin vietimme yhden yön myös Muhun saarella Tõnise talussa. Talon omisti monta vuotta suomalainen nainen, joka parisen vuotta sitten möi talon uudelle omistajalle. Talossa on vierashuoneita noin 15, joista suurin osa sijaitsee erillisissä rakennuksissa pihalla. Me saimme käyttöömme ihanan oman pienen majan terasseineen. Tuvissa ei ole omia kylpyhuoneita, mutta päätalon wc ja suihkutilat ovat ihan vieressä. Talo huokuu vanhaa ja rouva kertoikin, että itse päätalo on rakennettu 1800 -luvulla, mutta pihassa oleva vanha kellari on ollut paikallaan noin 1700-luvun puolivälistä alkaen. Talon pihassa on lampaita sekä tietysti koira ja pari kissaakin. Ihasteltavaa siis riittää. 

Itse illallisen nautimme päärakennuksessa takkatulen loimussa. Alkuruokana meille tarjoiltiin oman kasvihuoneen tomaatteja sekä mozzarellaa. Pääruokana 10 tuntia muhinutta naudanposkea, joka oli saanut rouvan päähänpistosta vielä vähän ennen tarjoilua olutkylvyn. Jälkiruokana avodako-lime-juustokakkua. Ruoka oli hyvää ja se oli juuri sopivan ammattitaitoista, mutta kuitenkin kodinomaista. Isäntäpari olivat aivan ihastuttavia ja omalla jutustelullaan pitivät huolen siitä että jokainen vieras tunsi olonsa tervetulleeksi. Aamusella nautimme vielä perinteisen puuro-aamiaisen, ja sitten taas matka sai jatkua.

Saaremaa ja sen ravintolat ovat antaneet meille joka kerta hyviä kokemuksia, ja jo pelkästään ruokamatkalle kannattaa suunnata niin Kuressaaren ravintoloihin kuin muuallekin ympäri saarta. Christina on mm. kirjoittanut Pädasten kartanon illallisesta ja samassa jutussa myös kiva ajoreitti Tallinnasta Virtsuun ja Muhulle saakka. Jutun löydät täältä.

Hyvää ruokahalua, ja turvallisia kilometrejä.