Viikonlopun mp-reissu – päivä 1: inkerinsuomalaisten muistomerkki ja lautta Muhun saarelle, illallinen Pädasten kartanolla

Ajoreitti ja matkalla olleet pyörät julkaisun lopussa.

Kuinka nopeasti pääsee moottoripyörällä Viron ympäri? Matkailun ollessa rajoitettua päätimme ottaa moottoripyörät alle ja tehdä viikonlopun pikareissu ympäri Viroa turvallisuus edellä. Tarkoituksena oli nähdä lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon ja tutustua tarkemmin sellaisiin paikkoihin, missä emme ole aikaisemmin olleet. Matka alkoi Tallinnasta perjantaina ja voidaankin sanoa, että moporeissu sai veroisensa aloituksen One-Sixty-ravintolassa Telliskivessä.

One-Sixty on jo monelle matkailijalle tuttu kohde ja jatkammekin samoilla linjoilla, kuin monet muut – lämmin suositus! Täältä saat herkulliset, jenkkityyliset grilliruoat ja odotellessasi voit käydä vaikka samassa tilassa sijaitsevassa mp-tarvikeliikkeessä. Olemme täällä käyneet niin moneen kertaan, etten tältä reissulta muistanut edes ottaa kuvaa paikasta!

Matka jatkuikin tästä Paldiskin suuntaan. Pysähdyimme Põllkülassa, jossa sijaitsee inkerinsuomalaisten muistomerkki. Pienessä perhepiirissämme löytyy sukua Karjalasta, minkä vuoksi tämä muistomerkki oli meille tärkeä pysähdys.

Jatkoimme tästä matkaa Muhun saaren suuntaan, tarkemmin siis Virtsun satamaan, Paldiskin kautta. Paldiskista löytyy juttua aikaisemmin täältä.

Virtsun satama on se satama, jolla pääsee niin Muhulle kuin Saarenmaalle. Muhun saari on siis osa Saarenmaata, pikkuruinen saari isomman rinnalla. Se on monelle tuttu esimerkiksi metsästysmahdollisuuksista, hyvästä ruoasta ja esimerkiksi Pädasten kartanosta. Tutustummekin illallisen merkeissä kartanoon tarkemmin vielä.

Muhun saarelle pääsee lautalla, joka lähtee sieltä Virtsun satamasta. Lautalle pääsee ostamalla lipun, joka ei maksa muutamaa euroa enempää per suunta. Perjantai-illan ruuhka-aikana yksi motoristi pyörineen maksoi 8.10€.

Käytännön vinkkejä lautasta moottoripyöräilijöille

Mikäli tiedät tarkkaan, mihin lauttaan aiot ehtiä tai edes aikavälin, kannattaa lippu varata suoraan netistä. Lippu ostetaan tiettyyn lähtöön, mutta jos et ehdi siihen, voit mennä seuraavaan lauttaan, jossa on tilaa. On kuitenkin mahdollista saapua myös paikan päälle ja toivoa, että seuraavassa lautassa on tilaa.

Motoristeille sellainen huomio, että jonoon mennään yksi kerrallaan ja maksu hoidetaan yksi moottoripyörä ja kuljettaja kerrallaan. Kannattaa rohkeasti kysyä paikan päällä ohjeistuksia, sillä me saavuimme juuri ruuhka-aikaan ja autoja ei enää päästetty seuraavaan lauttaan, mutta meidät saatiin todella kätevästi mahdutettua jonon ohi.

Lauttamatka itsessään kestää 27 minuuttia ja sen voi viettää kokonaan autokannella tai vaihtoehtoisesti nauttia esimerkiksi kahvit lautan sisätiloissa.

Lautta Muhun saarelle – Virtsu -> Kuivastu

Näiden vinkkien lisäksi haluaisimme Muhun osalta huomioida sellaisen, että ruokapaikat sulkeutuvat viimeistään kello 21 illalla, paitsi Pädasten kartano. Lisäksi saarella ei ole juurikaan minkäänlaisia taksi- tai muita kuljetusvaihtoehtoja, joten iltaisin kannattaa varautua kulkemaan omalla kulkuvälineellä, mikäli haluaa tutustua saareen.

Pädasten kartano

Pääsimme viime hetkellä käymään Pädasten kartanolla, joka on siis luksuskokonaisuus, johon kuuluu niin kylpylä, majoitus, kuin myös huippuravintola. Heidän ravintola Alexander on monena vuonna ollut Viron top 5-listoilla.

Ravintolaan tulee tehdä pöytävaraus, sillä he eivät välttämättä hyväksy ulkopuolisia sinne lainkaan, mikäli hotellin täyttyvyys on korkea. Meillä kävi tuuri ja pääsimme sinne jo melko myöhään. Ravintolassa viimeinen tilaus kello 21.30. Illallisella on joko kolmen tai viiden ruokalajin illallinen, ja myöhään illalla on mahdollista varata enää kolmen ruokalajin menu.

Hintaa illalliselle tuli yli 80 € per nuppi ja olihan kokemus hieno. Emme voi kuitenkaan sanoa, että tämä ravintolakokemus olisi motoristille se, mitä odottaa, vaan ainakin meidän ajoporukassa toivottiin ehkä hieman rennompaa meininkiä. Se täytyy sanoa, että paikassa oli palvelu 5/5! Pädasten kartanolle siis lämmin suositus, mutta ei moottoripyörillä, eikä kiireessä perjantai-iltana. 🙂

Seuraavaksi siirryimmekin majapaikkaan nimeltä Nautse Mihkli talu, eli Mihklin tilalle, tutustumme strutseihin ja seeproihin Muhulla ja näistä lisää seuraavassa julkaisussa!

Tässä vielä ajoreitti tältä reissulta (Tallinna-Põllküla-Paldiski-Haapsalu-Lihula-Virtsu):

Matkalla olleet pyörät:

2002 Honda Hornet CB 600F2
2004 Honda CBR 1000RR Fireblade
BMW R1200 RS

3 thoughts on “Viikonlopun mp-reissu – päivä 1: inkerinsuomalaisten muistomerkki ja lautta Muhun saarelle, illallinen Pädasten kartanolla

Comments are closed.