Muhun kautta Kuressaareen mutkateitä pitkin

Kuressaareen on Kuivastun satamasta todella tylsä ja suora tie ajaa, joten tällä kertaa päätimme ajaa hieman pidempää reittiä Saaremaan pääkaupunkiin. Reittivalinta on kaikin puolin onnistunut, löysimme mukavia mutkateitä ja samalla nautimme raikkaasta merituulesta, ja bongasimmepa muutaman nähtävyydenkin matkan varrella. Saarille pääsee kätevästi Virtsun satamasta lautalla. Christina on kirjoittanut lauttamatkasta ja antanut muutamia vinkkejä tässä omassa jutussaan. Vinkit lauttamatkaan Muhulle.

Reittimme Muhulta Kuressaareen. Klikkaa kuvaa niin se vie sinut Google Mapsiin ja näet tarkan reitin.

Tieltä nro 10 käännyimme tiellä 152, josta bongasimme kivan näköalapaikan Üüg Pankin, pieni jaloittelu siinä ja takas matkaan.

Üügun näköalatasanteella on kiva jaloitella hieman ensimmäisten ajokilsojen jälkeen

Tie 152 vaihtuu tieksi 149, josta löysimme seuraavan pysähdyspaikan. Lepaninan muul on vanha 350 metriä pitkä ja todella näyttävä aallonmurtaja, jossa sattui tuulisena päivänä olemaan aivan huikeat aallot. Kävelytie päästä päähän on hyvässä kunnossa, mutta kovalla tuulella ei suositella kävelyä, ainakaan ihan loppuun asti.

Lepaninan aallonmurtaja oli vaikuttava näky. Hyvällä säällä uimaranta olisi houkutellut pulahtamaan, nyt siihen oli liian kylmä.

Tie 149 palaa takaisin päätiellä nro 10, jota pitää ajaa vähän matkaa, jotta päästään taas mutkien pariin. Onneks matkalle osuu pohjoisen pisin merenpäällinen tieosuus, joten katseltavaa riittää tälläkin pätkällä. Varovaisuutta kuitenkin, merituuli saattaa yllättää ja heittää pyörää jos osuu sopiva sivutuuli kohdalle.

“Sillan” jälkeen käännyimme Orissaaren suuntaan, tielle nro 75, josta löysimme nämä huikean hienot merestä nousevat miehet. Ines Villido tekee paljon muutakin taidetta, ja hänen teoksiaan voi käydä katsomassa mm. hänen omilla nettisivuillaan. https://www.inesvillido.com

Ines Villidon From The Sea teon on todella vaikuttava ja näitä miehiä olisin voinut katsella vaikka koko päivän.

Orissaaresta matka jatkui tietä nro 129 pitkin aina Võhmaan saakka. Tämä oli ehdottomasti hauskin tieosuus, jossa paljon mutkia ja hyvä asfalttipinta. Tässä kohtaa aikataulu esti meitä jatkamasta enää pidemmälle, ja käännyimme isommalle tiellä nro 86, jota ajoimme suoraan Kuressaareen saakka.

Kuressaaresta teimme seuraavana päivänä vielä tutkimusmatkan saaren kärkeen eli Säären majakalle. Tämä on myös todella kiva pätkä ajella millä tahansa vehkeellä. Matkan varrelle osuui Salmen “viikinkikylä”, Ohessaaren näköalatasanne sekä vanha tuulimylly. Reittimme kulki ensin tietä nro 77 kohti Säärea, vähän ennen majakkaa tie vaihtuu numeroksi 103, jota jatkoimme majakalta eteenpäin tutkiaksemme myös niemen nokan toisen puolen. Säären majakkaan voit tutustua lisää tästä linkistä.

Säären majakka on Itämeren alueen korkein ja sen huipulla on näköalatasanne, mistä avautuvat upeat näköalat

Toisella puolella niemeä on mm. Ohessaaren näköalapaikka sekä vanha tuulimylly kahviloineen. 103 tieltä Rahusten risteyksen jälkeen kannattaa kääntyä tiellä nro 107 Kaimrin suuntaan, joka vie takaisin tielle 77, koska loppupätkä tuota tietä 103 on hiekkatietä, jossa ainakin tänä vuonna oli valtavan kokoisia kiviä.

Salmen viikinkikeskuksen patsaita ja Ohessaaren vanhan tuulimylly

Tältä kesältä jäi vielä Saaremaan läntinen puoli ajamatta läpi sekä Hiiumaa, mutta onneksi aina tulee ensi kesä. Turvallisia kilometrejä.

One thought on “Muhun kautta Kuressaareen mutkateitä pitkin

Comments are closed.