Kiinnostaako rata-ajo? Mene ammattilaisen oppiin Pärnussa!

Ostin puolisolleni syntymäpäivälahjaksi rata-ajokoulutuksen Pärnun auto24ring-radalle. Yritin etsiä erilaista ja toisenlaista lahjaa, jota puolisoni ei itse keksisi hankkia. Otin yhteyttä Motokool.ee-nimiseen moottoripyöräkouluun, jotka ohjasivat minut suoraan ammattilaiskuljettajalle Marko Rohtlaanille.

Marko Rohtlaan on pitkän linjan MP-ammattilainen, joka tuntee lukuisat moottoripyörät kuin omat taskunsa ja osaa valmentaa niin nykyisiä kuin tuleviakin MP-tähtiä. Hän on voittanut useita kilpailuja kansainvälisestikin. Markon äidinkieli on viro, mutta koulutus sujui todella hyvin englanniksi, sekä hän ymmärtää suomeakin erinomaisesti. Monet tekniset asiat on helpompi tosin käydä läpi englanniksi.

Huomioitavaa on ehdottomasti se, että Markon lisäksi paikalla oli ammattimekaanikko ja yhdessä Markon kanssa he tarkistivat pyörän kunnon. Radalle ei siis pääse, jos pyörä ei ole hyvässä kunnossa. Lisäksi renkaat saivat lämmittimet ja tietysti käytiin läpi ajajan kamat myös. Nahkatakki ja kevlarista farkkuajohousut sopivat hyvin. Seuraavalle kerralle lähtee kyllä uudet nahkahousut jalkaan.

Koulutuspäivän kesto oli noin 4 tuntia ja puolisoni sai sinä aikana ajaa niin paljon, kuin vain jaksoi. Hänellä oli mukanaan oma pyörä, Honda CBR1000RR Fireblade joka sopi radalle kuin nenä päähän. Ennen rata-ajoa käytiin läpi rata, ajolinjat, vaihteet sekä laitettiin pyörään kiinni pieni laite, joka mittasi kaiken käyttäytymisen radalla. Hienon sovelluksen kautta sai jälkikäteen ihastella, miten ajo meni ja missä olisi parannettavan varaa.

Meillä kävi erinomainen tuuri sään kanssa, mutta puitteet olivat muutenkin todella laadukkaat. Koulutuksessa pääsi olemaan VihurMoton tallissa, josta avautuu ovi suoraan varikkosuoralle. Pääsin seuraamaan ja kuvaamaan koko homman vierestä, joten puolison ei tarvinnut olla koulutuksessa yksin.

Ihastelimme kilpamopoja, tuunailimme omaa Hondaa hieman ja puoliso sai ammattilaisen ottein mahtavan ensikosketuksen oikeaan ja kunnon rata-ajoon. Hänen mukaan opittavaa on vielä paljon, mutta pahoin pelkään, että meidän perheessä on moottoripyöräharrastus viety nyt kokonaan uudelle tasolle…

Voin suositella lämpimästi tätä koulutusta kaikille, jotka haluavat oppia pyörän käsittelyä, rata-ajon perusteita ja oikeastaan ymmärtää, miten radalla kuuluu ajaa. Jos jotain kokemusta on jo, Marko räätälöi ratapäivän juuri sen mukaan.

VihurMoto järjestää muutenkin avoimia TrackDay-päiviä, joihin saa osallistua. Niiden tarkoitus on kehittää taitoa “leikkimielisessä” kilpailussa. Lue lisää täältä! Jos haluat lisätietoa tai kaipaat apua varaamisessa, voit olla rohkeasti yhteydessä minuun: Christina[ät]Daous.com

Marko Rohtlaan (oikealla) ja puolisoni Tommi

One thought on “Kiinnostaako rata-ajo? Mene ammattilaisen oppiin Pärnussa!

Comments are closed.